Adamson-Ericin museo
Kulttuuri,  Museo

Oletko käynyt? Adamson-Ericin museo

Tunnelmallisen pienen Lühike jalg -kadun varrella oleva Adamson-Ericin museo keikkui Vielä käymättä -listallani pitkään, kunnes vihdoin tänä kevättalvella kävelin sinne sisään. Museo oli jäänyt käymättömien listalle, koska herra Adamson-Eric oli ollut minulle tuntematon suuruus.

Museokäynti avasi silmäni tämän taitavan ja arvostetun virolaistaiteilijan elämäntyölle. Jos sinäkään et ole tutustunut häneen, niin lue ihmeessä eteenpäin: tämä tyyppihän oli todellinen taiteen ja muotoilun moniottelija!

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Kuka Adamson-Eric?

Googlaamalla löysin Tuglas-seuran sivuilta artikkelin, jonka mukaan Adamson-Ericiä (1902–1968) pidetään yhtenä Viron modernismin merkittävimmistä edustajista. Hän oli poikkeuksellisen monipuolinen taiteilija, joka kunnostautui niin kuvataiteessa kuin taideteollisessa muotoilussakin. Kannattaa lukea tuo Tuglas-seuran pieni henkilöhistoriikki, mikäli minun laillani et ollut Adamson-Ericistä kuullut.

Toisin kuin aikalaisensa yleensä, Adamson-Eric aloitti taideopintonsa vuonna 1923 suoraan ulkomailla – ensin Berliinissä ja sitten Pariisissa. Se oli harvinaista, sillä tuohon aikaan oli yleistä opiskella ensin kotimaassa, ja vasta sitten siirtyä ulkomaille syventämään oppejaan. Adamson-Eric oli siis kosmopoliitti jo nuorella iällä. 

Adamson-Eric palasi Viroon vuonna 1934 saaden ateljeen juuri valmistuneesta Tallinnan taidehallista. Pari vuotta myöhemmin hän avioitui tekstiilitaiteilijana tunnetun Mari Sannameesin (1908–2000) kanssa.

Mari-vaimoa on muuten kiittäminen tästä pienestä taidemuseosta. Hänen lahjoittamastaan yli 800 Adamson-Ericin taideteoksesta sai nimittäin alkunsa tämä vuonna 1983 avattu museo!

Mutta katsotaan vielä hetki taaksepäin. 1920- ja 1930-luvuilla Adamson-Eric oli yksi Viron taidepiirien näkyvimpiä kosmopoliitteja, olihan hän asunut ja työskennellyt eri puolilla Eurooppaa ja oli yksi eniten matkustaneista taiteilijoista. Miehityksen alettua kaikki kuitenkin muuttui. 

Sodan jälkeen Adamson-Eric ei päässyt vuosikymmeniin Neuvostoliiton ulkopuolelle. Vuonna 1945 hänet valittiin rehtoriksi ja vuotta myöhemmin professoriksi Tallinnan valtiolliseen taideteolliseen korkeakouluun (nykyinen EKA eli Eesti kunstiakadeemia).

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Miehittäjä otti monet virolaiset taiteilijat silmätikuksi, ja 1940-luvun lopulla Adamson-Erickin joutui stalinistisen vainon kohteeksi. Vuonna 1950 järjestetyssä Viron kommunistisen puolueen keskuskomitean täysistunnossa Adamson-Eric leimattiin kansanviholliseksi. Häneltä evättiin mahdollisuus toimia opettajana ja taiteilijana: hän päätyi nahkuriksi jalkinetehtaaseen.

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Adamson-Ericin museo: kannattaa kävellä sisään!

Menin siis sisään tähän pieneen Nigulisten kirkon lähellä olevaan taidemuseoon ilman ennakko-odotuksia tai -tietoja. Sekä museon seinällä olevat infotaulut että ystävällinen henkilökunta tarjoili kuitenkin rautaisannoksen siitä, mitä odotettavissa oli. 

Lue ihmeessä tämäkin: 5+1 syytä vierailla Nigulisten museossa.

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Alakerrassa on vaihtuvia näyttelyitä, ja yläkerta on omistettu Adamson-Ericin omalle tuotannolle. Kokoelmassa on yli 1500 taideteosta, joiden kautta saat kattavan kuvan taiteilijan koko luovasta polusta. Töitä on valikoidusti esillä laidasta laitaan maalauksia, tekstiilidesignia, keramiikkaa, posliinia, nahkatuotteita, huonekaluja, koruja, metallitöitä… vaikka mitä!

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Yläkerrassa on vain kaksi huonetta, mutta esillä olevien töiden laatu ja määräkin hämmästyttää. Nopeasti käy ilmi, että Adamson-Eric todella kokeili rajojaan. On melkeinpä vaikea uskoa, että kaikki työt ovat saman taiteilijan tuotoksia.

Teoksia ihastellessani mietin, että vastaavaa taiteen ja designin moniottelijaa on vaikeaa keksiä suomalaisesta taiteilijakentästä. Akseli Gallen-Kallela tulee ehkä lähinnä mieleen, sillä hän oli sekä taidemaalari että muotoilija. Tuleeko sinulle mieleen joku toinen?

Kävelin sisään museoon ummikkona, mutta ulos tepastelikin Adamson-Ericin ihalija. Olin haltioissani näkemistäni posliineista, keramiikasta, nahkataiteesta, koruista – ja toki myös maalauksista ja huonekaluista. Ei mikään ihme, että museon tiedottaja Kersti Kroll sanoo jossain verkosta löytämässäni haastattelussa Adamson-Ericissä olleen samassa persoonassa monta eri taitelijaa. Ei häntä siis ansiotta kutsuta Viron monipuolisimmaksi taiteilijaksi.   

Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa
Adamson-Ericin museo Tallinnan vanhassakaupungissa

Tätä pientä ja tuntematonta museota on helppo suositella. Voi olla että sinulla käy juuri samoin kuin minulla: yllätyt iloisesti ja opit uutta!

Osoite: Lühike jalg 3 

Nettisivut: adamson-eric.ekm.ee

Aukioloajat:
Touko–syyskuu ti–su 10–18, ma suljettu
Loka-huhtikuu ke–su 10–18, ma–ti suljettu
Tarkista poikkeavat aukiolot pyhäpäivien ja muiden johdosta museon sivuilta.

Mitä muuta Lühike jalan läheltä löytyy?

Vaikka mitä! Ota suunnaksi vaikka nämä:

Lue lisää kirjoittajasta

Kymmenettuhannet ihmiset kuukaudessa vierailevat nykyään Hennan blogissa, mutta tie onnistumiseen kulki mutkien kautta. Lue täältä hänen tarinansa: ”Kuka ihmeen Henna? Ja mikä Sooloiluja?” Jos haluat lähettää Hennalle viestin, vieraile tällä yhteystietosivulla.

Vuoden 2023 Finnish Travel Galassa Henna valittiin Vuoden Matkailuvaikuttajaksi.

Vuoden matkailuvaikuttaja Henna Mikkilä

4 Comments

  • Raija Åkerblom

    Kerran on käyty. Suosittelen , on hyvällä paikalla ja kiva tila. Silloin oli myös suomalaista taidetta

    • Henna

      Myös pysyvä näyttely on todella näkemisen arvoinen. Ja tosiaan kivaa, että on niin keskeisellä paikalla.

    • Henna

      Tämä todella yllätti! Miten siitä onkin voinut kävellä aina vaan ohi? Nyt se pitää ottaa vakiohjelmaan, sillä siellä näyttää olevan kiinnostavia vaihtuviakin näyttelyjä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *